old porter
Tipy a triky

Je libo aperitiv nebo degistiv?

Víno patří k nejoblíbenějším nápojům. Jeho pěstování a výroba je pro vinaře mnohdy celoživotním úkolem. Při návštěvě vinařské oblasti si uvědomíte, jak odlišný život, podřízený přírodě, dodnes lidé vedou. I když mají zaměstnání, přesto většinu volného času věnují péči o vinice. Pro řadu zemí je výroba a prodej vína základem hospodářství.

Jak se vyznat ve víně?

Vyhlášené vinařské oblasti lákají turisty na speciální pobytové balíčky spojené s ochutnávkou vína. Na kvalitě vína se odráží hned několik faktorů. Kromě pravidelné péče hraje svou roli také podnebí, kde je víno pěstováno. Není náhodou, že ta nejlahodnější vína pochází z přímořských oblastí, kde má vinná réva vhodné klima. Ale i to nejlahodnější víno může ztratit svou kvalitu při nevhodném způsobu podávání. To, že červené víno by se nemělo chladit a naopak bílé je vhodné podávat chlazené, patří k základním znalostem i těch, kteří si víno dopřávají pouze příležitostně. Ale jak je to s vhodným kombinováním pokrmů a vína? Které víno je nejlepším doplňkem k masu, které ke sladkým pokrmům? Které podávat jako aperitiv, a které si naopak nechat jako sladkou tečku na závěr?

Víno portského typu jako sladká tečka

Správný výběr vína je tak trochu věda. Ale s jedním nikdy chybu neuděláte. Každý dezert dokonale doladíte portským vínem. Toto dolihované víno možná ne první ochutnání ani za víno považovat nebudete. Ono samo o sobě chutná jako zákusek. Ale nenechte se zmást jeho lahodně sladkou chutí. Oproti běžným vínům obsahuje víno portského typu old porter mnohem větší množství alkoholu. Toto víno, jak už název napovídá, pochází z oblasti Portugalska, jedná se o víno dezertní nebo také likérové a spolehlivě ho poznáte nejen podle jeho výrazně sladké chuti, ale také neméně jedinečné barvy. Jestliže jste právě dostali chuť na kvalitní portské víno, pak si můžete vybrat hned z několika druhů na stránkách www.oldporter.cz.